Varfor har vi har

Varför har vi hår?

För många kvinnor är uppgiften att ta bort hår en daglig strävan. Och även den typiska mannen kan spendera upp till sex månader av sitt liv till att raka sitt skägg! Med all denna tid vi lagt på hårborttagning, kan man tycka att evolutionen borde ha gjort sig av med vårt hår på kroppen vid det här laget. Det är dock så att det från topp (för vissa) till tå, och alla delar däremellan, finns det uråldriga orsaker till varför vi människor har hår på kroppen och varför det envisas med att växa tillbaka även efter den mest rigorösa hårborttagningsmetoderna. Här tittar vi på några av anledningarna till varför håret på kroppen existerar - även på de mest konstiga ställen.

Vad ligger till grund?

Resan med varje hårstrå börjar under hudens yta. Cellen inuti hårfollikeln divideras och multipliceras, och puttar ut gamla celler för att bilda ett hårfäste. Dessa strån kommer växa under en viss tid som kallas den anagena fasen, innan de vilar under telogen-fasen och till sist faller av. Den anagena fasen varierar i längd beroende på typen av hår. Det är därför håret på vårt huvud växer mycket längre än det på våra ben, till exempel.

Att svettas eller inte svettas

Trots våra klagomål är människor relativt hårlösa jämfört med andra däggdjur. Vi har blivit av med det mesta av vårt hår som en gång täckte vår kropp – en skön lättnad när det kommer till bikinisäsongen! En av de främsta orsakerna till detta är för att våra kroppar inte ska överhettas. Svett kyler ner oss genom avdunstning och med endast ett tunt lager hår kan våra kroppar bättre anpassa sig till extrema temperaturer.

Ett skyddat lager

Håret som finns kvar har också ett viktigt syfte. En av funktionerna av håret på vårt huvud är att skydda mot solen. Även våra ögonbryn ger skydd genom att hålla våra ögon skyddade från svett och regn. Tänk på det som naturens panama! Om vi går tillbaka till dagarna då människorna behövde jaga och skydda familjen i det vilda sägs håret som finns på våra ben, armar, och rygg ge skydd från sår, repor och skav samt alla äckliga insekter. Nu när vi inte längre jagar i det vilda är det inte konstigt att lena ben har blivit en trend.

En känslig fråga?

Många kvinnor håller med om att för mycket hår i bikinilinjen och på området vid armhålorna är mer en börda än en tillgång. Ironisk nog sägs det tjocka håret på de mer intima delarna hjälpa till att avge feromoner som sänder ut sexuella signaler till andra och även får bäraren att bli sexuellt åtråvärd.

Hårborttagning

Med förändringar i modet, och ett ofantligt sortiment av kosmetik till vårt förfogande, är det inte konstigt att människor har utvecklat deras smak gällande kroppsbehåring. Vaxning är en av det vanligaste långvariga lösningarna för hårborttagning. Veet Spawax kit låter dig få salongsresultat i bekvämligheten av ditt eget hem. För en snabb lösning kan rakning och hårborttagningskrämer vara en bra lösning. Även vildvuxna ögonbryn kan tas om hand med en enkel pincett. Det finns många anledningar till varför våra kroppar producerar hår, ibland på konstiga ställen. Men det är bra att veta att våra kroppar jobbar för oss och med så många olika sorters lösningar för hårborttagning som finns behöver oönskat hår inte vara ett problem för den moderna kvinnan.