Hårborttagning : Vilket är det bästa sättet att få bort oönskat hår?

Trots det något avskräckande namnet, så har inte skäggpest något med ”pest” att göra. Det är alltså ett ganska ofarligt hudtillstånd, som kan uppstå efter hårborttagning.
Män kan oftast uppleva uppkomsten av skäggpest på halsen efter rakning, men hos kvinnor är det vanligare att få skäggpest i samband med rakning av bikinilinjen med en hyvel. Även om skäggpest inte är direkt farligt, så upplevs det ofta som ett obehagligt hudtillstånd eftersom det ofta åtföljs av klåda och irriterad hud, och så ser det inte så trevligt ut

 

Vad är skäggpest – röda prickar efter rakning

Skäggpest är som sagt en infektion i hårsäcken som oftast uppstår efter rakning. Du kan särskilja skäggpest från inåtväxande hårstrån eftersom det vanligtvis drabbar ett större område av huden som blir röd och öm, medan inåtväxande hårstrån snarare påverkar enskilda hårsäckar som blir infekterade och röda.

 

Behandling av skäggpest i ansiktet

När det gäller behandling av skäggpest, så finns det flera alternativ beroende på hur hårt du är drabbad. Är du man och har en tendens att utveckla skäggpest så kan du behöva att låta skägget växa ut under en tid. När du låter skägget växa så ger du huden och hårsäckarna tid att återhämta sig. Du kan alltid återuppta rakningen när du har blivit av med din skäggpest eller så kan du börja trimma ditt skägg snyggt.

 

Behandling av skäggpest i bikinilinjen

När man rakar sig, riskerar man att få röda prickar eller skäggpest. Det kan vara ett obehagligt tillstånd av flera anledningar. För det första kan skäggpest resultera i klåda, röd, varm och irriterad hud. Samtidigt kan det uppfattas som ”motbjudande” på kroppen då det uppstår en rodnad och huden blir flammig. Det är viktigt att du undersöker vilken metod för hårborttagning som passar dig bäst om du ofta upplever att du får skäggpest och inåtväxande hårstrån efter hårborttagning.

Det finns mildare metoder för hårborttagning så som hårborttagningskrämer, kalla vaxremsor och varma vaxremsor. Därutöver kan du även överväga mer permanent hårborttagning som exempelvis varmt vax. Det är många kvinnor som tror att det är besvärligt att ta bort hår med varmt vax hemma, och de väljer därför rakhyveln, men med hårborttagningsprodukter från Veet kan du enkelt uppnå goda och långvariga resultat i hemmet. Om du föredrar att ta bort håret genom epilering har Veet även en epilator som är speciellt utformad för att ta bort hår på mer känsliga hudområden, så som i armhålorna och bikinilinjen.

 

Varför får man röda prickar eller skäggpest efter rakning

Skäggpest kan uppstå efter rakning eller hårborttagning. Det är en bakteriell infektion som uppstår i hårsäcken där håret som du har rakat sitter. Bakterieinfektionen uppstår oftast för att du rakar dig med ett slött eller trubbigt blad, och efter att du har tagit bort håret så kommer gamla hudceller eller andra bakterier in i de exponerade hårsäckarna där de täpper till hårsäcken och orsakar inåtväxande hårstrån eller skäggpest. När du rakar håret med en rakhyvel ökar risken för att du får in bakterier i hårsäckarna i förhållande till andra alternativa hårborttagningsprodukter, så som varmt vax eller krämer för hårborttagning. Kom ihåg att alltid testa produkten på ett mindre hudområde 24 timmar innan behandlingen för att säkerställa att en reaktion inte uppstår.

 

Hur undviker man röda prickar eller skäggpest efter rakning

En av de bästa metoderna för att undvika röda prickar och skäggpest efter rakning är attt exfoliera huden regelbundet. När du exfolierar huden regelbundet så avlägsnar du döda hudceller och annat skräp samt smuts som kan täppa till hårsäckarna och orsaka skäggpest. Dessutom är det viktigt att du återfuktar huden med en bra kräm så att huden inte blir irriterad eftersom den torkar ut efter att du har rakat dig.

 

6 råd för att undvika inåtväxande hårstrån och skäggpest:

  1. Tvätta huden först, för att skölja bort smuts och bakterier från huden.
  2. Rakar du dig med rakhyvel, se till att byta bladet regelbundet.
  3. Undvik att raka dig med ett trubbigt rakblad.
  4. Ta bort håret i den riktning som håret växer.
  5. Använd rakgel och varmt vatten vid rakning.
  6. Använd en aftershave eller bra återfuktande kräm efter.