Inåtväxande hårstrån – hur undviker man dem?

Vad är inåtväxande hårstrån?

Människor har hår över hela kroppen, förutom på platser så som handflatorna och läpparna. De flesta väljer att ta bort hår på olika kroppsdelar, de vanligaste områdena är: ansikte, ben, armhålor, intima områden och ryggen. När du tar bort hår gör du det oftast för att få en fin, slät och hårfri hud, men du kan också riskera att få inåtväxande hårstrån efter rakning.

Inväxande hårstrån är hår som börjar växa inåt eftersom det inte kan tränga ut ur huden. Du kan få inåtväxamde hårstrån över hela kroppen, men det är vanligast att uppleva inåtväxande hårstrån efter hårborttagning.

 

Hur ser ett inåtväxande hårstrå ut?

Ett inåtväxande hårstrå kan bäst jämföras med utseendet på en finne. Ett inåtväxande hårstrå börjar ofta som en röd prick på huden och det kan orsaka flammig och rodnad hud. Om du inte behandlar ett inåtväxande hårstrå kan du få en inflammation och i värsta fall kan det utvecklas till en abscess. Därför är det viktigt att i största möjliga mån undvika inåtväxande hårstrån.

 

Var får jag inåtväxt hår?

Det är vanligast att du får inåtväxande hårstrån på de platser på kroppen där du ofta tar bort hår. För kvinnor är det vanligtvis i de intima områdena så som bikinilinjen, och för män är det ofta på halsen efter rakning.

Det är oftast efter rakning som du kan få problem med inåtväxande hårstrån i bikinilinjen. Speciellt kvinnor som bär tajta byxor eller trosorna riskerar att få problem med inåtväxande hårstrån, eftersom friktion från kläderna kan irritera huden och orsaka inåtväxande hår.

 

Varför får du inåtväxande hårstrån?

Inåtväxande hårstrån (eller pseudofolliculitis barbae om du känner dig tjusig) är tyvärr en risk som kommer med alla icke-permanenta metoder för hårborttagning. Inåtväxande hårstrån uppstår när hårsäcken blockeras av döda hudceller och som ett resultat börjar håret växa åt sidan under huden. Inåtväxande hårstrån är extra vanligt om håret är lockigt eller om det nyss har blivit rakat. Ibland kan dessa hårstrån även växa ut ur huden för att sedan vända och återväxa in i huden. Du kommer märka när du har ett sådant inåtväxande hårstrå då de kommer orsaka en liten finne som kan börja klia väldigt mycket – och du kan ibland även se håret växa under din hud. Om du lyckas klara dig utan att få ett enda sådant hårstrå har du extremt tur. Men det finns saker du kan göra för att undvika inåtväxande hårstrån och minska risken för att inåtväxande hårstrån uppstår.

 

Skrubba din hud och undvik inåtväxande hårstrån

Att skrubba är det första och mest effektiva sätt att skydda sig på mot inåtväxande hårstrån. Det beror på att skrubbningen tar bort den döda huden och uppbyggda oljor som kan blockera hårsäckarna. Den bästa tiden att göra detta är i badet eller duschen. Innan du hoppar in kan du börja med att borsta din hud med en torr luffasvamp eller en skrubbsvamp - forma små cirklar över din hud. Börja från fötterna och jobba uppåt kroppen. Var väldigt försiktig på områden som bikinilinjen, då huden där kan vara väldigt känslig. Detta bör inte ta alltför lång tid, men denna enkla rutin är ett bra tips för att undvika inåtväxande hårstrån.

 

Undvik inåtväxande hårstrån med rätt hårborttagningsmetod

Vissa metoder för hårborttagning skapar oftare inåtväxande hårstrån än andra, så det är viktigt att du väljer rätt hårborttagningsmetod för dig.

  • Rakning kanske går snabbt, men att hårstråna blir rakt avskurna gör det mer troligt att de börjar växa inåt. Om du rakar dig ofta med en hyvel är det viktigt att du använder ett skarpt blad, och det är viktigt att du inte delar hyvel med någon annan eftersom det ökar risken för att få en infektion i huden. Det är också en bra idé att använda rakkräm eftersom det minskar risken för skador på huden.

  • Hårborttagningskrämer har en liknande risk som rakning då det påminner om sätter att bryta av hårstråna. Då hårstråna löses upp, istället för att skäras av, är dock risken för inåtväxande hår mindre än vid rakning.

  • Vaxning är ofta den bästa lösningen för att undvika inåtväxande hårstrån, då det ofta tar bort håret direkt från roten. Eftersom håret växer från grunden är det viktigt att se till att skrubba så du håller dina folliklar rena för att försäkra dig om att håret inte återvänder tillbaka till huden. Varmt vax är den bästa lösningen då det, till skillnad från de ovanstående, även öppnar upp porerna tack vare värmen så att håret kan tas bort ordentligt.

Oavsett vilken metod du än använder är det viktigt att se till att du behärskar den då det ofta är dålig teknik som orsakar inåtväxande hår. Så läs alltid instruktionerna för Veets hårborttagningsprodukter och kom ihåg att övning ger färdighet!

 

5 goda råd för att avlägsna inåtväxande hårstrån:

Många inåtväxande hårstrån försvinner på egen hand över tid, men om du kan se att hårstråt är på väg att bryta igenom huden, kanske du vill försöka ta bort den så att du kan låta hårsäcken läka.


1) Tvätta hudområdet med en mild tvål och varmt vatten. Om hudområdet inte är alltför irriterat av det inåtväxande hårstråt kan du försiktigt exfoliera det.

2) Håll en varm, fuktig handduk på området med det inåtväxta håret. Det kan hjälpa till att mjuka upp hårsäcken och göra det lättare att ta bort det inåtväxande hårstråt.

3) Använd en steril pincett och greppa hårstråt försiktigt.

4) När du har fått tag på hårstråt, dra hårt uppåt för att ta bort det i ett ryck!

5) Tvätta sedan hudområdet igen med varmt vatten och använd handduken för att mjukgöra och lindra eventuell början till hudirritation.