Inåtväxande hårstrån – hur undviker man dem?

Inåtväxande hårstrån (eller pseudofolliculitis barbae om du känner dig tjusig) är tyvärr en risk som kommer med alla icke-permanenta metoder för hårborttagning. De uppstår när hårsäcken blockeras av döda hudceller och som ett resultat börjar håret växa åt sidan under huden. Detta är extra vanligt om håret är lockigt eller om det nyss har blivit rakat. Ibland kan dessa hårstrån även växa ut ur huden för att sedan vända och återväxa in i huden. Du kommer märka när du har ett sådant inåtväxande hårstrå då de kommer orsaka en liten finne som kan börja klia väldigt mycket – och du kan ibland även se håret växa under din hud. Om du lyckas klara dig utan att få ett enda sådant hårstrå har du extremt tur. Men det finns saker du kan göra för att undvika dem och minska risken för att inåtväxande hårstrån uppstår.

Skrubba

Att skrubba är det första och mest effektiva sätt att skydda sig på mot inåtväxande hårstrån. Det beror på att skrubbningen tar bort den döda huden och uppbyggda oljor som kan blockera hårsäckarna. Den bästa tiden att göra detta är i badet eller duschen. Innan du hoppar in kan du börja med att borsta din hud med en torr luffasvamp eller en skrubbsvamp - forma små cirklar över din hud. Börja från fötterna och jobba uppåt kroppen. Var väldigt försiktig på områden som bikinilinjen, då huden där kan vara väldigt känslig. Detta bör inte ta alltför lång tid, men denna enkla rutin är ett bra tips för att undvika inåtväxande hårstrån.

Välj rätt metod för hårborttagning

Vissa metoder för hårborttagning skapar oftare inåtväxande hårstrån än andra, så det är viktigt att du väljer rätt för dig.

  • Rakning kanske går snabbt, men att hårstråna blir rakt avskurna gör det mer troligt att de börjar växa inåt.
  • Hårborttagningskrämer har en liknande risk som rakning då det påminner om sätter att bryta av hårstråna. Då hårstråna löses upp, istället för att skäras av, är dock risken för inåtväxande hår mindre än vid rakning.
  • Vaxning är ofta den bästa lösningen för att undvika inåtväxande hårstrån, då det ofta tar bort håret direkt från roten. Eftersom det växer från grunden är det viktigt att se till att skrubba så du håller dina folliklar rena för att försäkra dig om att håret inte återvänder tillbaka till huden. Varmt vax är den bästa lösningen då det, till skillnad från de ovanstående, även öppnar upp porerna tack vare värmen så att håret kan tas bort ordentligt.

Oavsett vilken metod du än använder är det viktigt att se till att du behärskar den då det ofta är dålig teknik som orsakar inåtväxande hår. Så läs alltid instruktionerna och kom ihåg att övning ger färdighet!