Harborttagning for sport

Hårborttagning för sport

Med all intensiv träning, taktik och koncentration involverad, vem hade trott att något så simpelt som kroppsbehåring kunde ha en sådan inverkan på sportprestationer? Om du tittar på en professionell idrottare, cyklister, eller simmare kommer du se att de flesta – om inte alla – av de tävlande, både män och kvinnor, har avlägsnat sitt hår på kroppen. Det finns många anledningar till detta, och det handlar inte bara om att se bra ut under tävlingen!

 

  • Bekvämlighet: detta är en av de vanligaste anledningarna till hårborttagning i sporter. Sportkläder för löpare, cyklister och andra idrottare är ofta gjorda av material som sitter väldigt nära kroppen. Att ha ett extra lager mellan din hud och materialet kan göra så att kläderna rör sig och kliar vilket leder till obehag, skav och även blåsor!

 

  • Hjälp mot skador: många sportmänniskor insisterar på att hårborttagning hjälper till mot skador. För de som riskerar vägskador, som cyklister, kan hårlösheten hjälpa till i läkningsprocessen och håller ett sår mycket renare. För djupare vävnadsskador och tillstånd kan hårlösheten hjälpa till vid sportmassage, då det gör att ytan är mjukare och hindrar oljorna från att fastna i håret.

 

  • Aerodynamik: för de flesta amatöridrottare är millisekunderna som bokstavligen kan rakas av tiden inte så viktiga. För de som är mer seriösa och gör allt för att minimera tiden kan dock hårborttagning leda till att motståndet minskas. Detta är speciellt effektivt för simmare som ofta väljer att avlägsna varje litet hårstrå som inte täcks av badkläderna.

 

Metoder för hårborttagning

Att hitta rätt metod för hårborttagning för en sportmänniska kan vara svårt. Eftersom det är något som du förmodligen behöver göra varje dag kan rakning se ut att vara det bästa alternativet. Rakning kommer dock med flera problem på köpet. Upprepad rakning kan göra så att huden blir öm och inflammerad och leda till inåtväxande hårstrån vilket kan göra användandet av sportkläder väldigt obekvämt och även smärtsamt. För idrottare, kan det bästa alternativet vara en hårborttagningskräm. Dessa krämer kan bryta ner proteinet i håret för att lösa upp det precis under ytan av huden, vilket betyder att när krämer tvättas bort kommer hårstråna bort tillsammans med den. Denna metod kan lämna huden len i upp till fyra dagar och göra håret som växer ut på nytt mycket mjukare. Så prova och ge dig ut i spåret - redo för en prestation som förbättras med din metod för hårborttagning!