Forandrad attityd till har pa kroppen

Förändrad attityd till hår på kroppen

Samhällets attityd gentemot kvinnors hår på kroppen kan verka vara hugget i sten. När vi ser modeller i tidningar eller på affischer är det extremt ovanligt att se dem på något annat sätt än totalt vaxade, plockade och välansade. Denna bild av den hårlösa kvinnan gör det lätt att tro att det alltid har varit på detta sätt men om vi tittar tillbaka i historien kan vi se att trender och attityder inte alls är statiska.

Från början…

Tanken bakom att ta bort hår från kroppen var inte något som allmänt ansågs som vanligt förrän under de forna egyptiernas tid. Före dem, finns det bevis på att hår har tagits bort för rituella eller personliga förklaringar, men det ansågs inte vara en trend. Det var inte förrän under egyptiernas tid som samhället omfamnade hårborttagning som en trend. Både kvinnor och män tog bort allt hår på kroppen med rakblad, “sugaring” eller primitiva hårborttagningskrämer. Detta var något som senare också anammades  av romarna - men det var vanligast hos de rika i båda kulturerna. 

Skuggornas tid (klockan 5)

De så kallade “Mörka åren” har väldigt lite bevis för eller mot om det var vanligt att ta bort hår på kroppen. Gravplatser för vikingar innehåller ofta rakblad, speglar och kammar vilket visar att de brydde sig om sitt utseende, och hår specifikt, så det vore inte konstigt att anta att detta gällde även för hår på kroppen. Det var även under denna period som Islam, som lär ut att armhålor ska vara plockade och könshåret rakat, grundades i mellanöstern. Så vi kan med säkerhet anta att denna trend och typ av sätt att ta bort hår på kroppen var levande under det första milleniet.

Ett Renässanshår på kroppen

I konsten under renässansen kunde man knappt se ett hårstrå på kroppen så det är troligt att samhället har anpassat sig efter detta och att det blev en norm att ta bättre hand om sitt hår på kroppen. Detta bevisas i den ofta citerade anekdoten om konstkritikern John Ruskin, då han var oförmögen att fullända sitt äktenskap på grund av sin chock och avsky över att han såg sin frus nakna kropp på ett icke-renässanslikt sätt!

1900-talet

Även om vi kan se att det har funnits trender för hårborttagning genom tiderna, var det inte förrän på 1900-talet som dessa trender började följas av alla från alla hörn. Huvudorsaken var den utbredda tillgången av hårborttagningsprodukter och aggressiva marknadsföringskampanjer: år 1915 släppte Gilette den första rakhyveln som vände sig till kvinnor med orden: “Sommarklänningar och modern dans gör att det är nödvändigt att avlägsna stötande hårstrån”!

Hår idag (Borta imorgon?)

Idag är kvinnor fria att göra sitt eget beslut om vad, hur mycket och hur ofta de avlägsnar sitt hår på kroppen. Om du väljer att ta bort hår från någon kroppsdel är helt och hållet ditt val och borde inte baseras på någonting annat än vad du vill göra med din kropp. Om du väljer att ta bort lite eller allt ditt hår på kroppen, erbjuder Veet många olika lösningar för att matcha dina personliga preferenser. Så vad du än väljer, ska processen att göra det vara enkel.