Finns det saker som man bor gora eller undvika efter en vaxning?

Vaxning är en av de mest populära teknikerna för hårborttagning och om resultaten av behandlingen ska ge oss ofta det vi vill ha - len hud, fri från hår - måste vi se efter de områden ordentligt för att förhindra eventuellt obehag, röda bulor eller även infektion.

Det finns en hel lista med saker som du kan försöka undvika efter vaxning eftersom din hud är mer känslig efter behandlingen. Till att börja med kan du se till att undvika värme så bra du kan de kommande 24 timmarna. Det betyder: inga varma bad, ångbad, bastubad eller jacuzzis eftersom det kan förvärra huden. Klorerade pooler kan också förvärra och kan leda till att de öppna porerna utvecklar en infektion. För att hjälpa till att stänga porerna kan du prova att använda te-trädbaserad fuktkräm regelbundet. Te-träd är ett naturligt antiseptiskt medel och kan förse den känsliga huden med ett antibakteriellt skydd.

Att rengöra huden efter en vaxning är väldigt viktigt då hårrötterna är öppna vilket gör dig sårbar för infektioner. Du kan ta en varm dusch (men inte för varm) och använda antiseptiska krämer - speciellt om du är van vid att få infektioner efter vaxning. Användandet av en kräm med te-träd eller lavendelolja är ett bra sätt att lugna känslig hud men se till att dina händer är helt och hållet rena innan du applicerar den.

Om du upplever irritation kan det vara bäst att undvika all typ av friktion på området som är vaxat och detta kan göras genom att använda lösa kläder och underkläder i bomull som låter området andas. Detta är extra viktigt om du har vaxat bikinilinjen eller benen. Förutom att låta huden andas kan lösa kläder även hjälpa till att förminska svett efter en vaxning då detta är en grogrund för bakterier och kan förorsaka utslag, irritation, rödhet och finnar. Att svettas bör undvikas i alla lägen.

En till sak att tänka på efter din behandling är att undvika deodorant eller något parfymerat på det behandlade området i åtminstone 24 timmar då det kan göra huden ganska öm .

Några dagar efter behandlingen kan du försöka att försiktigt göra en peeling på din hud flera gånger i veckan för att få bort död hud vilket kan förhindra inåtväxande hårstrån. Var noga med att hålla din hud fuktig och närande genom att använda en fuktkräm i din dagliga rutin för din hudvård.

Återväxt börjar ofta omkring en vecka efter den första behandlingen. Det är bra att undvika att raka mellan vaxningarna då det förstör hårväxtcykeln och ditt hår måste vara en viss längd innan du kan vaxa det igen. Se till att låta håret växa en liten bit så du får dina ben i perfekt skick för din nästa vaxning!