En nybörjares guide till hårborttagning

En nybörjares guide till hårborttagning

Hårborttagning kan vara smärtsamt – bokstavligt talat. Det finns många olika sätt att göra det på - nästan lika många som det finns hårstrån att ta bort, men de flesta metoderna kan placeras i dessa tre kategorier: rakning, hårborttagning med kräm och vaxning. Den bästa hårborttagningsmetoden är alltid den som passar dig bäst. Alla är olika, så det är nödvändigt att det finns olika metoder. Nedan har vi en genomgång av de olika metoderna, så att du kan välja vilken som är bäst för dig.

Rakning

Det mest populära sättet ta bort hår på. Rakning är en form av epilering (håret tas bort precis vid huden) som involverar ett vasst blad som dras över ett område och skär av hårstråna så nära roten så möjligt. Att dra någon skarpt över huden kan orsaka små skärsår och skrubbsår – även om du inte ser dem – kan det göra så att områden som rakas regelbundet blir ömma och kan utvecklas till röda utslag och irritationer.

Krämer

Hårborttagningskrämer kan tyckas vara en relativt ny uppfinning, men kvinnor har använt sig av olika krämer i över 5000 år [1]. De första tros ha skapats av tvivelaktiga ingredienser som bränd kalk och arsenik! Lyckligtvis har hårborttagningsteknik kommit långt sedan dess! Veet hårborttagningskräm löser upp håret precis under huden så att det enkelt faller av. Denna metod håller dig fri från stubb i upp till 4 dagar, längre än rakning, och håret blir finare med tiden så du känner dig len längre.

Vaxning

Vaxning är en metod som är äldre än du kanske tror. Egyptier använde sig av en blandning av socker och citronharts för att bilda en klibbig, stel och formbar massa som de använde för att avlägsna hår. Vaxning är en typ av epilering, som betyder att håret tas bort vid roten. Den här typen av hårborttagning gör att det tar mycket längre tid för håret att växa ut, nämligen upp till fyra veckor. 

En del av de här metoderna kan kännas smidiga till en början men i praktiken kan det innebära att du måste göra det mycket oftare eller behöva stå ut med tillhörande hudirritation. Som med allt annat är det viktigt att du gör en efterforskning och sedan testar dig fram för att hitta den metod som passar just dig. Vilket sätt du än väljer så finns det ingen anledning till att du inte ska kunna ha en slät och mjuk hud.

Hitta mer hårborttagning här.