Allt du behover veta om harborttagning

Från bryn till bikinilinje - hårborttagning har varit en del av vår skönhetsrutin i århundraden. Om man tittar på hur skönhetstrender har kommit och gått och på stora framsteg inom teknologin, är det häftigt att se hur många metoder vi har utvecklat. Allt från hemkurer till avancerade salongsbehandlingar. Här tar vi en titt på några av världens mest populära metoder för hårborttagning och hur de har utvecklats med tiden. Du kanske även plockar upp några tips längs vägen.

 

Rakning

  • Även de forna egyptierna använde en tidig form av rakblad gjorda av brons eller flinta för att hålla sig lena och fria från hår. Det sägs att det var en viktig statussymbol som betydde att man var förmögen. Rakningen, som i takt med att kjolfållen steg, blev dock alltmer populär och vida känd som en daglig skönhetsrutin för kvinnor. Rakning är fortfarande extremt populärt idag men har sina konkurrenter. Även moderna rakhyvlar kan orsaka irritation och löper fortfarande risken att orsaka skärsår. Även om det bekvämlighetsmässigt är en snabb process, kan den snabba återväxten av håret vara obekvämt då du behöver upprepa processen oftare än du skulle vilja.

Sockervaxning

  • Vaxning är en urgammal metod för hårborttagning – med sockervaxning som sin första form. De forna egyptierna, kända för sina unika skönhetsrutiner, använde en blandning av citron, socker, och vatten som värmdes för att få en sirap. De la på ett lager av klistret på huden, lät det svalna en stund och drog bort det snabbt. Rycket gjorde att hårstråna drogs direkt från rötterna vilket gjorde att de växte ut mycket långsammare jämfört med vid rakning. Idag finns det betydligt fler bekväma sätt att utföra sockervaxning. Veet Oriental Vax är inspirerat från det forna receptet på vax och ger dig ett resultat i salongstil i bekvämligheten i ditt eget hem. Det finns ingen anledning till att koka ihop din egen sockermix, hetta endast upp vaxet i mikron innan du applicerar det på din hud. Om ändå de forna egyptierna hade haft Veet nära till hands!

 Hårborttagningskrämer

  • Vi relaterar ofta hårborttagning med smärta, men så behöver det inte vara. Att ta bort hår från kroppen kan faktiskt vara en trevlig upplevelse: med hårborttagningskrämer som är den mest smärtfria metoden som finns. Krämen löser upp oönskat hår från hudens yta och lämnar huden fri från hår och len som sammet. Hårborttagningskräm kan verka som en modern metod för hårborttagning men det har faktiskt funnits i tusentals år. Tidiga recept innehöll hårresande ingredienser som arsenik och bränd kalk. Inte den mest hudvänliga ingrediensen, men det verkade få jobbet gjort på den tiden! Som tur är så har hårborttagningskrämer utvecklats och blivit säkrare att använda.

 

Som du märker har hårborttagning alltid varit modernt hos skönhetsmedvetna människor genom tiden. Det har även utvecklats för att passa nya tider. Rakhyvlar, sockervaxning och hårborttagningskrämer har blivit mycket mer lättanvända. Vilken metod du än väljer, har det aldrig varit lättare att ta bort oönskat hår.